Lisa Luchtenberg

DONEER HIER

Mensen met albinisme worden dagelijks geconfronteerd met hun oog- en huidaandoening. Er is prima mee om te gaan, maar de maatschappij zorgt er soms voor dat het als een ‘probleem’ gezien wordt. In een deel van Afrika wordt nog door velen geloofd dat er geneeskrachtige werkingen zitten in de ledenmaten van mensen met albinisme. Witch docters houden deze misvatting in stand. Hierdoor vinden jaarlijks meerdere ontvoeringen en moorden plaats van onschuldige mensen met albinisme. Velen leven dan ook buiten de maatschappij.

DIT MOET STOPPEN!

Ik ga samen met anderen de enorme uitdaging aan om de hoogste berg van Afrika te beklimmen: de Kilimanjaro! Een persoonlijke uitdaging, maar eentje met een duidelijk doel voor ogen: veranderen van misvattingen over albinisme. Ik heb zelf albinisme en het geluk in een veilig land geboren te zijn. Met deze sponsoractie hoop ik een klein beetje bij te dragen aan de veiligheid van andere mensen met albinisme. De ‘awareness raising’ richt zich met name op Afrika, maar ook in het Westen zijn nog genoeg misvattingen aan te pakken. Ook hier vindt helaas nog discriminatie plaats, zowel op basis van huidskleur als het slechte zien. Dit heb ik zelf ook ervaren. Bijvoorbeeld als tiener de opmerking naar je hoofd geslingerd krijgen: “he witte, kom jij nooit buiten ofzo”. Als voorzitter van de Oogvereniging Albinisme, de Nederlandse patiëntenvereniging voor mensen met albinisme en hun naasten, houd ik me bezig met het tegengaan van misvattingen en discriminatie in Nederland (belangenbehartiging). Daarnaast richten we ons als Oogvereniging Albinisme op ervaringsuitwisseling en accurate informatievoorziening. Een belangrijk onderwerp is het gebruikt van het woord ‘albino’. Met het woord albino lijkt het alsof je over een object praat en is het menselijke deel weg. Dit kan (onbewust) zorgen voor stigmatisering en discriminatie. Met albinisme wordt benadrukt dat iemand albinisme heeft in plaats van is. Iemand met albinisme is zoveel meer dan alleen een ‘albino’!

Ondanks dat het hier in Nederland veel met je kan doen als je albinisme hebt, is dit niet te vergelijken met de problemen waar mensen met albinisme in Afrika tegenaan lopen. Met het beklimmen van de Kilimanjaro gaat het naast ’awareness raising’ om het inzamelen van zoveel mogelijk geld. Dit alles voor mensen met albinisme in Afrika die dagelijks gevaar lopen: het gevaar van bijgeloof verspreid door de witch docters èn het gevaar van de krachtige zon.

Sponsor mij!
Met elke euro draag je bij aan de toekomst van mensen met albinisme in Afrika. Alle opbrengsten gaan volledig naar JTFE. Zo hopen we dat ook mensen met albinisme in Afrika een veilige en mooie toekomst tegemoed kunnen gaan.
Dank!

Lisa